Finansal Özgürlük Nedir?

  • 3 dk okuma süresi

Her insan finansal özgürlüğünü kazanmak ister. Finansal özgürlük, kendinizin ve ailenizin istediğiniz yaşam stilini karşılayacak yeterli birikim demektir. Maddi konularda başka bir kişiye ya da bir yere bağlı olunmaması, finansal özgürlük anlamına gelir. Her bireyin gelir ve giderlerindeki tüm karar ve sorumlulukları kendisine aittir. Finansal özgürlüğün ifade ettiği durum, maddi olarak daha rahat hareket edebilmektir.

Blog Images

Finansal Özgürlük Nasıl Kazanılır?

Maddi anlamda rahat olmak isteyecek her bireyin aklındaki soru: Finansal özgürlüğümü nasıl kazanırım? Finansal olarak özgürlüğe sahip olabilmek için; giderlerinizin üstünde bir gelire sahip olmanız şarttır. Biraz daha açıklayacak olursak tüm temel ihtiyaçlarınız için harcamalar yaptıktan sonra, kazandığınız para miktarının o dönemde artması gerekir. Asgari yaşam standartlarında finansal özgürlük için ufak bir miktarın artması yeterlidir. Daha lüks bir yaşam standardı, ekstra kaynakların oluşturacağı bir gelirle mümkündür. Bu nedenle yatırım yapmak son derece önemlidir. Bu artışı sağlamanın en güzel yollarından birisi de sizin para için değil paranızın sizin için çalışmasını sağlamanızdır. Bireyin finansal özgürlüğünü kazanması kadar onu koruyabilmesi de çok önemlidir.

Ekonomik Olarak Özgür Olmanın Avantajları

Ekonomik yönden özgür olmanın her zaman avantajları vardır, sanırım kimse dezavantajları olduğunu söyleyemez. İnsan hayatına ekonomik özgürlüğün ne kadar çok katkı sağladığını çok farklı örneklerle açıklamak mümkündür. Birey için en önemli unsur zamanıdır. Çünkü zaman kaybolan ve biriktirilemeyen bir maddi unsurdur. Eğer ekonomik olarak özgürseniz para kazanmak için vakit harcamaya ihtiyacınız kalmaz. Bu süreçte zamanınızı farklı ve faydalı şekillerde değerlendirme şansınız olur.

Günümüzde çoğu kişi gelecek kaygısı içindedir. Bunun temel sebepleri arasında ekonomik olarak özgür olamamak vardır. Gelecek kaygısı duymamak ekonomik özgürlüğün bizlere getirdiği diğer bir avantajdır. Kişinin veya toplumun refah seviyesinin yüksekliği de ekonomi ile alakalıdır. Refah seviyesi yükseldikçe de mutluluk ve huzur artar. İnsanlar temel ihtiyaç maddeleri dışındaki şeylere de (edebiyat, sanat, yeni hobiler vs.) ilgi göstermeye, kaynak ve zaman harcamaya başlar. Kısacası Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşi ’sini baz alarak; piramidin en üst katına ‘kendini gerçekleştirmeye’ ulaşmak kolaylaşır.