Finansal Özgürlük Hakkında Merak Edilenler

  • 3 dk okuma süresi

Parasal anlamda rahatça hareket edebilmek için finansal özgürlüğe sahip olmak gerekir. İnsanların istek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için paraya ihtiyaçları vardır. Bu nedenle insanların çoğu emekli olup geçim derdinden kurtulmak ve yorulmadan kazanç sağlamanın hayaliyle yaşarlar. Ancak finansal özgürlüğe sahip bireylerin ne kendilerine yormaya ne de emekli olmaya ihtiyaçları olur. Bu noktada finansal özgürlüğe kavuşabilmek için; bireyin gelir ve giderleri konusunda aldığı tüm kararları tekrardan gözden geçirmesi gerekir. Sorumluluklarını gözden geçirip birikimlerini değerlendirmeye karar veren kişi finansal özgürlüğe, bir adım daha yaklaşmış olur.

Finansal Özgürlük Kazanmak İçin Ne Yapmalı?

İnsanlar, hayatlarını rahat bir şekilde idame ettirebilmek için finansal özgürlüğe sahip olmak isterler. Finansal özgürlüğü kazanmak içinse bazen ne yapılacağını bilemezler. Bu nedenle finansal özgürlük kazanmak için ilk olarak aşağıdaki adımlar izlenmelidir.

  • Gereksiz harcamalardan kaçınmak ve tutumlu olmak.
  • Kazançlardan birikim sağlamak.
  • Birikimleri sürdürülebilir kazançlar haline çevirmeyi öğrenmek.

Bu üç adımı dikkate alan kişi finansal özgürlüğü kazanmak için büyük yol kat etmiş olur.  Temelde, bu üç madde finansal planlama yapmada kişiye yardımcı olan niteliklerden oluşuyor. Finansal planlama ile bireyin finansal özgürlüğe ulaşması daha kolay hale gelir. Finansal planlama sonrası pasif gelir el etmek için sürdürülebilir yatırımlara yönelmeleri doğru olacaktır. Yatırım konusuna çok uzak ve birikimi olan bireyler içinse en doğru tercih iyi bir yatırım danışmanıyla birikimlerini değerlendirmek olacaktır.

Finansal Özgürlüğü Korumanın Yolları Nelerdir?

Hayatta finansal özgürlüğü kazanana kadar, insanlar birçok yanlış tercihlerde bulunur. Bu yanlış tercihler sonucunda yatırımın gücünü keşfeden insanlar finansal özgürlüğe kavuşur. Ancak finansal özgürlüğe kavuştuktan sonra bunu korumakta aşırı derecede önemlidir. Bunun için ilk olarak kişi ne zaman, neye ve neden dolayı para harcadığının farkında olmalıdır. Her bir farkındalık yeni şeyleri fark etmeyi sağlar ve böylelikle gereksiz harcamaların farkına varılabilir. Kişi günlük, haftalık, aylık ve yıllık planlamalar hazırlayarak parasını nereye, hangi zaman diliminde harcadığını gösteren bir bütçe çizelgesi hazırlayabilir. Bu çizelgeler doğrultusunda düzenli bütçe kontrolü sağlanır. Bütçe kontrolü ile kişi kendi tasarruf stratejilerini oluşturarak harcama planlaması yapabilir. Bu sayede finansal özgürlüğünü güvenle korur. Son olarak unutulmaması gereken şey ise kişinin pasif gelir kazanmayı bırakmaması gerektiğidir.